Nieuws

Eindgesprek lesgever Zwem ABC

door
www.watervrienden.com
Op 24 september 2018 was het eindgesprek (examen) voor de cursus lesgever Zwem-ABC. Na twee jaar cursus was het eindelijk zover voor 3 kandidaten van de GROEN zwemopleidingen. 2 kandidaten uit Enschede en één uit Groningen namen deel aan het eindgesprek in het Helperzwembad. Lees het verslag van Anna Kalk.

Anna nogmaals van harte gefeliciteerd


Opleiding Lesgever ABC

Voordat ik examen mocht doen, moest ik een aantal opdrachten maken en stages lopen. De opdrachten liepen uiteen van lessen observeren in het begin tot aan het eind zelf een lesvoorbereidingsreek maken en de lessen daadwerkelijk geven. Biomechanica was een van de onderdelen die erg handig zijn om te weten, voornamelijk als je de kinderen een aanwijzing wil geven in het zwembad, doordat ik de theorie erachter steeds beter begreep vond ik het ook makkelijker om de kinderen in het bad de juiste aanwijzingen te geven. We hebben ook een paar lessen in het water gedaan, door zelf wat dingen te ervaren snapte ik hoe lastig het was voor een kind.

Tijdens de cursus dagen hebben we ook van de verschillende slagen een foutenanalyse gedaan. Doordat we dit gedaan hebben kon ik tijdens mijn stages snel zien welk kind het al aardig onder de knie had en bij welk kind de slag nog verbeterd kon worden. Van mijn stagebegeleiders en van mede lesgevers heb ik aan aantal goeie tips gekregen. De belangrijkste voor mij is dat ik niet onzeker moet zijn, maar mezelf gewoon mag laten zien. De kinderen kijken tegen mij op, want ik ben het voorbeeld voor hun. Daarnaast is het van belang dat ik mijn stem gebruik en de kinderen allemaal probeer complimenten te maken of aanwijzingen geef terwijl ze aan het zwemmen zijn. Bij rugcrawl zou ik altijd onthouden dat ik de armen voor kan doen door de kinderen op de kant te zetten en te zeggen je arm gaat tot de muur en dan kap je hem af naar beneden. Denk in het water maar dat er een onzichtbare muur zit.

Voor het eindgesprek moest ik samen met nog 4 andere cursisten een eigen bad ontwikkelen en vertellen waar we om zouden denken als we ons eigen zwembad hadden. Wat ik vooral belangrijk vond was een beweegbare bodem of een bad waar het van ondiep naar diep loopt, zodat je het bad kan aansluiten op hoever de kinderen zijn. Een andere vraag was zou je op je buik of rug beginnen met de slagen aanleren. Wat mij altijd geleerd is vanuit de zwemclub is beginnen op je rug, zodat de kinderen snel kunnen gaan staan. Maar als je een buitenbad hebt en dit bad is alleen maar diep dan zou ik beginnen op de buik met een kurk om, zodat de kinderen kunnen wennen aan het bad en kunnen zien waar ze heen zwemmen. Daarnaast hebben we het nog over de hulpmiddelen gehad, wat gebruik je wel en wat niet. Bij de zwemclub staat in het beleid dat we zo min mogelijk drijfmiddelen gebruiken, zodat de kinderen zelf leren zwemmen en niet leren zwemmen met drijfmiddelen, als je die namelijk ineens afdoet kan je weer van voor af aan beginnen, omdat ze het gewend zijn geraakt, met hulpmiddelen. Na het eindgesprek hebben ze ons even in spanning laten zitten en toen kwam het verlossende woord; Je bent GESLAAGD voor lesgever ABC!

Anna Kalk

 
www.watervrienden.com
Op 15 april was het zover, de eerste onderwaterhockey training in samenwerking met G.B.D. Calamari. Meer >
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven