Snorkelen

Snorkelen 1,2 en 3

Snorkelen is een leuke en erg toegankelijke manier om de onderwaterwereld te verkennen. Bij het snorkelen drijf je met je gezicht naar beneden in het water. Hierbij ben je uitgerust met een duikbril en een snorkel.
Bij onze zwemvereniging kun jij leren snorkelen. Er zijn 3 diploma’s te behalen. Wat heb jij nodig om deze diploma’s te kunnen halen?
Om aan snorkelen 1,2 en 3 mee te mogen doen moet je het Zwem-ABC gehaald hebben en een goede conditie, daar je veel onderwater bent!
Nationaal snorkel diploma

Snorkeluitrusting

Als jij mee doet aan de keuzepakketten voor het snorkelen kun je beslissen om zelf een snorkelset aan te schaffen of je kunt het per les lenen in het zwembad. Als jijzelf een pakket aanschaft moet je letten op de volgende dingen:

Duikbril
De duikbril moet goed aansluiten op het gezicht en moet de neus omvatten. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is voor de neus.
De afsluitrand dient van een zachte siliconen seal te zijn en dient bij voorkeur helemaal op het gezicht aan te sluiten om te voorkomen dat het water de bril binnen kan komen. Dit kan getest worden door de duikbril op te zetten zonder de band om het hoofd te doen. De duikbril moet dan een seconde of 2 kunnen blijven zitten. Het glas van de duikbril moet van splintervrij en gehard glas zijn (tempered). Voor kinderen die brildragend zijn, bestaat de mogelijkheid om het glas op sterkte te laten slijpen. (Uiteraard kan dit alleen bij je eigen bril).
De bril wordt door een elastische hoofdband van rubber / siliconenrubber op zijn plaats gehouden. Wij adviseren een duikbril met gespleten hoofdband, dit geeft een betere houding op het achterhoofd.
Snorkels
Snorkel
De snorkel dient van het open J-type te zijn; (mag niet voorzien zijn van zogenaamde automatisch sluitende klepjes of een balletje). Aan het korte eind van de J hoort een flexibel mondstuk te zitten (zonder scherpe randen), dat goed in de mond past.
De voorkeur gaat uit naar een snorkel met een lengte van tussen de 30 en 35 cm met een diameter van 2,5 cm.



Let op: het hebben van een beugel kan soms een belemmering zijn met snorkelen.
Zwemvliezen
De lengte van de vliezen bedraagt minimaal 40 cm en zijn minimaal 24 cm breedte. De vliezen mogen zowel een gesloten als een open hiel hebben. Een gesloten hiel heeft wel de voorkeur.
Zwemvliezen
Bij het snorkelen ontstaan regelmatig drukverschillen in het gehoorstelsel.             
Om deze drukverschillen op te heffen, dienen de oren regelmatig geklaard te worden. In verband hiermee is het gebruik van oordoppen verboden.
Als je na het lezen van deze informatie nog verdere vragen hebt, kan je bij je lesgever terecht.
Terug naar boven